You are currently viewing Savjeti za uređenje dječije sobe

Savjeti za uređenje dječije sobe

Dječije sobe

Mogućnosti su neprebrojive. Kvadratni metri površine sobe, i nisu baš. Većina dječijih soba su poprilično male. Zapravo, jedna soba se može smatrati spavaćom sobom ako ima barem 20-25 kvadratnih metara.

To baš i nije mnogo prostora za uređenje ako uzmemo u obzir sve stvari koje su djeci potrebne u njihovoj sobi, kao i prostor za igru i prostor za učenje. Čak i neke veće spavaće sobe mogu izgledati male kada počnete raspoređivati namještaj u cilju pronalaska idealnog rasporeda, a kako je tek onda sa dječijim sobama, pogotovo ako jednu te istu sobu dijeli dvoje ili više djece.

Prije nego što počnete planirati raspored dječije sobe i kupovinu namještaja, mnogo će Vam pomoći da napravite listu svega što će moći stati u dječiju sobu.

Što se tiče namještaja, djeci je potreban krevet kao i ormar za odjeću kao i ostale komode ili ormarići koje će koristiti kao ostavu za sve njihove stvari. Također, potrebne su Vam police na zidovima i ostali prostor gdje će moći da čuvaju svoje igračke, kao i radni stol ili neki ostali namještaj za rad , shodno njihovom uzrastu i potrebama.

Ključ svega, iako možda izgleda nemoguće za izvesti, jeste da se odabere namještaj i odgovarajući raspored koji će biti izuzetno funkcionalan ali koji neće zauzimati mnogo prostora.

Savjeti koji slijede će Vam pomoći da adekvatno rasporedite namještaj i pri tome im ostavite
dovoljno prostora te da napravite sobu koju će Vaša djeca mnogo voljeti.

Bez jednostavnih zadataka

Dječija soba je najbolji prostor da dopustite Vašem djetetu da izrazi svoju kreativnost time što će sam odabrati nešto od namještaja kao i dekorativnih elemenata. Na taj način doprinosite razvoju njihove kreativnosti i uređujete sobu koju će oni rado održavati.

Međutim, ovo nije jedini izazov, jer im želite kupiti namještaj koji im se sada sviđa ali koji istovremeno neće brzo „prerasti“ kako vrijeme bude prolazilo i kako i oni sami budu rasli. Ako ništa, barem želite kupiti nešto što će biti lahko nadograditi kako njihov ukus bude sazrijevao.

Naravno, budžet je ponajbitnija stavka. Trebali biste razmisliti o kupovini kvalitetnog namještaja koji će dugo trajati ali koji će kasnije biti prikladan za njihove godine, što znači da morate razmišljati „na duge staze.“

Stvari se počinju slagati

Jedan jednostavan savjet ukoliko nemate mnogo prostora u dječijoj sobi jeste da što bolje iskoristite vertikalni prostor. Ovo možete postići na nekoliko različitih načina. Počnite sa namještajem koji Vam zauzima najviše prostora: spavaćim krevetom.

Ako imate dvoje djece koji dijele istu sobu, najbolje rješenje jeste da kupite dvospratni krevet. Njihovom kupovinom, omogućiti ćete Vašoj djeci da svako od njih ima svoj prostor za spavanje gdje ćete time u sobi iskoristiti prostor samo jednog kreveta.

Danas možete kupiti razne varijacije dvospratnih dječijih kreveta, tako da izaberite onaj koji najviše odgovara potrebama Vaše djece a i Vas samih. Također, preporučljiva opcija jeste da kupite jedan takav krevet koji ima ugrađene sanduke ili manje latice koje lahko mogu zamijeniti komode koje biste odvojeno kupovali.

Ako kupujete krevet za jedno dijete, koristan savjet jeste da potražite onaj krevet koji je malo više odignut od poda, kako biste ispod kreveta dobili prostor za ostavu dječijih stvari.

Kreveti nisu jedina stavka preko koje možete ekonomično iskoristiti manjak prostora u sobi. Ako budete kupili uski i visoki namještaj poput ormara za njihovu odjeću i komoda za ostale stvari, uštediti ćete mnogo prostora kojeg možete iskoristiti za druge stavke na Vašoj listi.

Mimo toga, razmislite o kupovini uskih i visokih polica za knjige kao i zidne police čime možete još bolje iskoristiti prostor u dječijoj sobi.

Skriveni prostor za ostavu

Jedan od najboljih načina da što ekonomičnije iskoristite prostor u dječijoj ali i drugim sobama jeste kupovina kreveta čija se ležišta mogu podizati i gdje ispod njih možete čuvati potrebne stvari. Ovakvi kreveti Vam mogu omogućiti dovoljno prostora kao i jedan običan ormar za odjeću.

Taj prostor se može iskoristiti za razno-razne namjene, počevši od slaganja odjeće, knjiga i ostalog školskog pribora pa sve do igračaka.

Također, ako nemate posebnu komodu i police za knjige za Vašu djecu, razmislite o kupovini jednog ovakvog kreveta koji u ispod ležaja ima ugrađene police, tako da Vaša djeca tu mogu slagati i rasporediti svoje knjige kao i ostali školski pribor.

Još jedan savjet za što ekonomičnije iskorištavanje male dječije sobe jeste prostor iza ulaznih vrata. Ukoliko Vam to prilike dozvoljavaju, razmislite da iza ulaznih vrata kupite neki veoma uski ali visoki ormarić ili police za knjige, ukoliko to neće ugroziti sam prostor za ulazak u sobu.

Komentariši