You are currently viewing 5 izvanrednih savjeta za moderno uređenje dnevne sobe

5 izvanrednih savjeta za moderno uređenje dnevne sobe

Dnevna soba je jednostavno najvažnija soba u Vašem domu kada je u pitanju dekoracija iste.

Obično je to soba koju prvu uređujemo i prva soba koju pokazujemo novim gostima tokom obilaska.

Prekrasno uređena dnevna soba Vas privlači i prisiljava da tu ostanete.

Ali zbog njenih bitnih uloga, donošenje velikih odluka po pitanju dizajna može biti izrazito stresan izazov.

Iako postoje neke prilično očigledne osnove (dnevna soba treba da ima stolice ili fotelju, prostor za odmor te udobnost), nekoliko ključnih koraka Vam može pomoći da dobijete prelijep prostor za boravak.

Bilo da počinjete od nule ili ste spremni za preuređenje dnevne sobe, ovi esencijalni dekorativni savjeti će Vam pomoći da kreirate dnevnu sobu koja je i lijepa i funkcionalna.

1. Odabir odgovarajućeg namještaja

Bilo da počinjete od nule ili preuređujete prostor u kojem godinama živite, važno je uzeti u obzir koji namještaj posjedujete i biti brutalno iskren o tome da li Vam odgovara za Vašu dnevnu sobu.

Preuređenje dnevne sobe je odlična prilika da shvatite šta Vam je važno.

Ako ste godinama čuvali svoju dotrajalu omiljenu sećiju ili fotelju koja Vam više ne odgovara, onda je vrijeme da ih izbacite i počnete sa nečim novim.

Odgovarajući namještaj, kako veličinom a tako i stilom, može imati veliki ili pozitivan ili negativan dojam o Vašoj dnevnoj sobi.

2. Odredite tačku fokusa

Tačka fokusa u Vašoj sobi je mjesto gde će pasti pogledi Vaših gostiju kada prvi put uđu u Vašu sobu.

Ako nemate neki rijedak predmet ili komad namještaja, poput starog stolića za kahvu, velikog kamina ili specifičnog tepiha, napravite ga sa velikim ogledalom, antikvitetom ili izuzetno velikim umjetničkim djelima prirode.

Nakon što se odlučite za Vašu fokusnu tačku, ukrasite sobu oko nje kako bi se dobio kohezivan osjećaj.

Obratite pažnju na vibru koju Vaša žarišna tačka daje. Ako imate prekrasan kamin, na primjer, brzi makeover može promijeniti cijeli izgled Vašeg životnog prostora i dodati svjež, ažuriran osjećaj.

3. Odaberite paletu boja

Bilo da ste zaljubljenik monokromatike ili da želite kombinovati nekoliko komplementarnih boja, Vaša šema boja je ključna stvar za kultiviranje estetike dnevne sobe.
Također, neka odabir Vaših boja bude skladan i harmoničan, kako ne biste imali neku od boja koja se jednostavno neće uklapati u izgled Vaše dnevne sobe.

Pažljiv i smislen odabir Vaše „palete“ boja, dok dio po dio slažete Vaš enterijer, omogućiti će Vam da na jednostavan način stvari izgledaju smisleno i usklađeno.

4. Napravite ravnotežu između funkcionalnosti i estetike

Funkcionalnost namještaja i njegove estetike je esencijalna stepenica koja vodi prema uređivanju prelijepe dnevne sobe.

Uredu je ako želite imati blistav i svjetlucav prostor ali morate računati na to da ćete tu provoditi mnogo svog vremena.

Također, izrazito je bitno da se pobrinete da Vaša dnevna soba zadovoljava Vaš ukus ali i životni stil.

U dodatak tome, ultra-moderan kauč može zadiviti poglede ali čemu toliki novci ako on nije udoban?

Ako Vam je potreban dodatni prostor, izbacite sve stvari koje Vam nisu primarno potrebne ili promijenite raspored postojećeg namještaja.

Najbitniji element jedne prelijepo uređene dnevne sobe jeste prostor u kojem ćete rado provoditi svaki trenutak svog slobodnog vremena.

5. Obratite pažnju na osvjetljenje

Nabavka osvjetljenja za dnevnu sobu ne samo da može biti izazov, nego može uklopiti izgled cijele sobe.

Preporučujemo Vam da nabavite nekoliko različitih vrsta osvjetljenja, koja bi uključivala jednu veliku stubnu lampu, plafonjere ili neki jednostavan luster i bočne sijalice, kako bi svaki ugao sobe bio osvijetljen, naročito ako ste od onih koji vole čitati.

Nakon što ste odlučili šta Vam je potrebno, možete se fokusirati na boje osvjetljenja koje se uklapaju sa bojama Vašeg namještaja.

Ukoliko imate pitanja o ovome što smo pisali, pišite nam u komentare ispod!

Komentariši